Ostatní
Nejlepší recepty
Šťáva z černého bezu
Suroviny:
Postup přípravy receptu
- Bezové květy dáme do lahve, přidáme jeden omytý citron, který nakrájíme na kolečka a zalijeme převařenou zchladlou vodou. Toto vše necháme do druhého dne macerovat.
- Potom vše přecedíme, přidáme kilo třtinového cukru a necháme vařit na mírném ohni, jen lehce probublávat, nakonec přidáme šťávu ze čtyř vymačkaných citrónů a už jen prohřejeme.
- Hotovou bezovou šťávu přelijeme do čistých lahví a pevně uzavřeme.
Sýrové pizza tyčinky
Suroviny:
Postup přípravy receptu
- Droždí si přidáme do teplého mléka a necháme vykvasit kvásek.
- Do misky si dáme mouku, přidáme máslo, sádlo, žloutky, polovinu nastrouhaného tvrdého sýra, zakysanou smetanu, sůl a následně i vykvašený kvásek.
- Vše spolu důkladně vyhnete a necháme odpočívat cca 3 - 4 hodiny.
- Následně těsto rozválíme na pracovní desce, kterou jsme si pomúčili a nakrájíme tyčinky. Ukládáme je na papírem vyložený plech a potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme sladkou paprikou a kmínem.
- Tyčinky posypeme zbytkem nastrouhaného sýra a dáme péct. Pečeme při teplotě 200 stupňů pěkně do zlata. Dobrou chuť!
Sýrový chléb
Suroviny:
na preferment:
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
200 g vody
2 g droždí
– všechny suroviny smícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin pracovat.
Dále potřebujeme:
300 g pšeničné chlebové mouky
200 g vody
2 rovné lžičky soli
100 g tvrdého sýra (min.45%) nakrájeného na kostičky
Postup přípravy receptu
K vykvašenému prefermentu přidáme 150 g vody, všechnu pšeničnou chlebovou mouku, promícháme a necháme 30 minut odpočinout (proběhne autolýza, mouka přirozeně bobtná a vytváří se lepková síť).
Pak vlijeme sůl, rozmíchanou ve zbylých 50 g vody a robotem vymísíme těsto. Je hodně řídké, ale není třeba se lekat – delším mísením trochu zpevní a následným překládáním pak ještě víc. Robot nechávám pracovat i 10 minut, občas nožem těsto ze stěn mísy přiškrábnu k háku. Hotové těsto vyškrábneme na pomoučenou desku stolu, poprvé popřekládáme a necháme kynout přímo na stole.
Po 20-30 minutách překládáme znovu – stěrkou těsto, pokud je třeba, podškrábneme od stolu, „rohy“ těsta pak chytneme pomoučenými prsty, povytáhneme je a postupně složíme do obálky. Toto překládání pak zopakujeme ještě dvakrát, vždy po 20-30 minutové přestávce na kynutí – těsto tak vlastně kyne už 1-1,5 hodiny. (V hodně teplém prostředí nebo v létě bude samozřejmě kynout rychleji a tak je ntřeba časy mezi kynutími upravit podle potřeby.)
Po poslední půlhodince kynutí těstu opět povytáhneme rohy – teď už hodně opatrně, abychom z něj nevyhnali zbytečně moc vzduchových bublin – a na vzniklý čtverec rozházíme polovinu kostiček sýra. Za rohy těsto poskládáme do obálky, necháme asi 10 minut odpočinout a znovu opatrně povytahujeme do přibližného čtverce. Poházíme zbylé kostičky sýra, povytažením za rohy a složením do obálky bochník uzavřeme a pomocí stěrky přeneseme na moukou dobře vysypanou utěrku. Tam ho uložíme stejně, jako ležel na stole (tj.závěrem nahoru), i s utěrkou bochník uložíme do kulaté ošatky nebo cedníku, necháme dokynout a upečeme.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 250 °C. Pokud je možné, na dlaždici nebo alespoň dvou plechách na sobě – dobře nahřáté pak způsobí pěkné vyskočení bochníku. Je možné péct i se starým plechem na dně trouby, do kterého po vykulení ošatky na dlaždici, před zavřením trouby, chrstnete asi 100 ml horké vody pro vytvoření páry….ale pekla jsem dvakrát i bez něj, jen jsme chleba postříkali vodou z rozprašovače a vyskočil nádherně, nepopraskal.
- na nejvyšší teplotu (250°C) je třeba péct jen asi 15-20 minut. Pak teplotu snížíme na 210-220°C a chleba dopečeme.
- kostičky sýra je lepší krájet spíš menší, z těch větších zůstávaly dost velké zbytky.
- kromě překládání jsem bochník nijak nestáčela – tvar mu podržela ošatka a následné prudké pečení.
Poznámka
Celopšeničný chleba, lehounký, díratý, s oky lemovanými zbytky roztaveného sýra. Určitě nezabere tolik práce, jak to na první pohled vypadá. Většinu času se jen čeká na vykynutí – tenhle okatý krasavec je totiž vykynutý pouhými dvěma gramy čerstvého droždí.
Sýrové placičky pro gurmány
Suroviny:
Postup přípravy receptu
- Vajíčka, sůl a cukr mixérem vyšleháme do hladka a potom přidáme vodu. V oddělené nádobě smícháme mouku a prášek do pečiva. Postupně přidáme vajíčkovou hmotu k mouce s práškem do pečiva a vše promícháme mixérem.
- Přidáme nastrouhaný sýr, bylinky a prolisovaný česnek. Pořádně promícháme lžičkou.
- Těsto máme hotové a na rozpálené pánvi připravujeme jako klasické palačinky. Dobrou chuť!
Domácí křehké rohlíky posypané kmínem
Suroviny:
Postup přípravy receptu
- V 100 ml mléka necháme rozpustit kr. cukr, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.
- Mouku, olej, špetku soli smícháme v misce, přidáme kvásek a zbylé mléko a zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 30 částí. Každou část zpracujeme do kuličky, zakryjeme utěrkou a necháme kynout půl hodinu. Po půl hodině každou kuličku rozválíme na tenký plát, který srolujeme do tvaru rohlíku.
- Ukládáme je na papírem vyložený plech na pečení, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme kmínem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů do zlata.
Exotická kiwi marmeláda
Suroviny:
Postup přípravy receptu
- Kiwi očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Stejně nakrájíme banán a vložíme ho do hrnce s kiwi. Přidáme cukr a práškovou želatinu. Vaříme na mírném ohni cca 5 - 10 minut.
- Nakonec přidáme šťávu z poloviny citronu a ještě chvíli povaříme. Navrstvíme do sklenic, které pořádně uzavřeme a necháme vychladnout.
- Pokud máte rádi kiwi, neváhejte a připravte si chutnou, voňavou, hustou marmeládu.