Ostatní

Nejlepší recepty

Šťáva z černého bezu

                         
                         

Suroviny:

30 - 35 květůčerného bezu
1 kgtřtinového cukru
2 litrypřevařené vody
5 kscitrony

Postup přípravy receptu

  1. Bezové květy dáme do lahve, přidáme jeden omytý citron, který nakrájíme na kolečka a zalijeme převařenou zchladlou vodou. Toto vše necháme do druhého dne macerovat.
  2. Potom vše přecedíme, přidáme kilo třtinového cukru a necháme vařit na mírném ohni, jen lehce probublávat, nakonec přidáme šťávu ze čtyř vymačkaných citrónů a už jen prohřejeme.
  3. Hotovou bezovou šťávu přelijeme do čistých lahví a pevně uzavřeme.

Sýrové pizza tyčinky

  
              

Suroviny:

 

 

700 gpolohrubá mouka
250 gmáslo
6 lžícsádlo
2 ksžloutky
30 gčerstvé droždí
150 gtvrdý sýr
175 gzakysaná smetana
1 lžičkasůl
1 lžičkakmín
100 mlmléka
1 ksvejce na potření
1 lžičkasladká paprika
 

Postup přípravy receptu

  1. Droždí si přidáme do teplého mléka a necháme vykvasit kvásek.
  2. Do misky si dáme mouku, přidáme máslo, sádlo, žloutky, polovinu nastrouhaného tvrdého sýra, zakysanou smetanu, sůl a následně i vykvašený kvásek.
  3. Vše spolu důkladně vyhnete a necháme odpočívat cca 3 - 4 hodiny.
  4. Následně těsto rozválíme na pracovní desce, kterou jsme si pomúčili a nakrájíme tyčinky. Ukládáme je na papírem vyložený plech a potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme sladkou paprikou a kmínem.
  5. Tyčinky posypeme zbytkem nastrouhaného sýra a dáme péct. Pečeme při teplotě 200 stupňů pěkně do zlata. Dobrou chuť!

 

 Sýrový chléb

Sýrový chléb (s prefermentem)          Sýrový chléb (s prefermentem)         

Suroviny:

na preferment:
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
200 g vody
2 g droždí
– všechny suroviny smícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin pracovat.

Dále potřebujeme:
300 g pšeničné chlebové mouky
200 g vody
2 rovné lžičky soli
100 g tvrdého sýra (min.45%) nakrájeného na kostičky

 

Postup přípravy receptu

K vykvašenému prefermentu přidáme 150 g vody, všechnu pšeničnou chlebovou mouku, promícháme a necháme 30 minut odpočinout (proběhne autolýza, mouka přirozeně bobtná a vytváří se lepková síť).

Pak vlijeme sůl, rozmíchanou ve zbylých 50 g vody a robotem vymísíme těsto. Je hodně řídké, ale není třeba se lekat – delším mísením trochu zpevní a následným překládáním pak ještě víc. Robot nechávám pracovat i 10 minut, občas nožem těsto ze stěn mísy přiškrábnu k háku. Hotové těsto vyškrábneme na pomoučenou desku stolu, poprvé popřekládáme a necháme kynout přímo na stole.

Po 20-30 minutách překládáme znovu – stěrkou těsto, pokud je třeba, podškrábneme od stolu, „rohy“ těsta pak chytneme pomoučenými prsty, povytáhneme je a postupně složíme do obálky. Toto překládání pak zopakujeme ještě dvakrát, vždy po 20-30 minutové přestávce na kynutí – těsto tak vlastně kyne už 1-1,5 hodiny. (V hodně teplém prostředí nebo v létě bude samozřejmě kynout rychleji a tak je ntřeba časy mezi kynutími upravit podle potřeby.)

Po poslední půlhodince kynutí těstu opět povytáhneme rohy – teď už hodně opatrně, abychom z něj nevyhnali zbytečně moc vzduchových bublin – a na vzniklý čtverec rozházíme polovinu kostiček sýra. Za rohy těsto poskládáme do obálky, necháme asi 10 minut odpočinout a znovu opatrně povytahujeme do přibližného čtverce. Poházíme zbylé kostičky sýra, povytažením za rohy a složením do obálky bochník uzavřeme a pomocí stěrky přeneseme na moukou dobře vysypanou utěrku. Tam ho uložíme stejně, jako ležel na stole (tj.závěrem nahoru), i s utěrkou bochník uložíme do kulaté ošatky nebo cedníku, necháme dokynout a upečeme.

Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 250 °C. Pokud je možné, na dlaždici nebo alespoň dvou plechách na sobě – dobře nahřáté pak způsobí pěkné vyskočení bochníku. Je možné péct i se starým plechem na dně trouby, do kterého po vykulení ošatky na dlaždici, před zavřením trouby, chrstnete asi 100 ml horké vody pro vytvoření páry….ale pekla jsem dvakrát i bez něj, jen jsme chleba postříkali vodou z rozprašovače a vyskočil nádherně, nepopraskal.

- na nejvyšší teplotu (250°C) je třeba péct jen asi 15-20 minut. Pak teplotu snížíme na 210-220°C a chleba dopečeme.
- kostičky sýra je lepší krájet spíš menší, z těch větších zůstávaly dost velké zbytky.
- kromě překládání jsem bochník nijak nestáčela – tvar mu podržela ošatka a následné prudké pečení.

Poznámka

Celopšeničný chleba, lehounký, díratý, s oky lemovanými zbytky roztaveného sýra. Určitě nezabere tolik práce, jak to na první pohled vypadá. Většinu času se jen čeká na vykynutí – tenhle okatý krasavec je totiž vykynutý pouhými dvěma gramy čerstvého droždí.

 

 

 Sýrové placičky pro gurmány

                 

Suroviny:

 

200 g hladké mouky
300 ml vody
150 g tvrdý sýr
50 ml rostlinný olej
2 ks vajíčka
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 stroužek česneku
svazek bylinek, například petrželku
 

Postup přípravy receptu

  1. Vajíčka, sůl a cukr mixérem vyšleháme do hladka a potom přidáme vodu. V oddělené nádobě smícháme mouku a prášek do pečiva. Postupně přidáme vajíčkovou hmotu k mouce s práškem do pečiva a vše promícháme mixérem.
  2. Přidáme nastrouhaný sýr, bylinky a prolisovaný česnek. Pořádně promícháme lžičkou.
  3. Těsto máme hotové a na rozpálené pánvi připravujeme jako klasické palačinky. Dobrou chuť!

 

Domácí křehké rohlíky posypané kmínem

 
              

Suroviny:

 

1 kg hladká mouka
600 ml mléko
200 ml olej
2 kostky čerstvé droždí
špetka sůl
špetka cukr
žloutek na potření
kmín na posypání
 

Postup přípravy receptu

  1. V 100 ml mléka necháme rozpustit kr. cukr, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Mouku, olej, špetku soli smícháme v misce, přidáme kvásek a zbylé mléko a zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 30 částí. Každou část zpracujeme do kuličky, zakryjeme utěrkou a necháme kynout půl hodinu. Po půl hodině každou kuličku rozválíme na tenký plát, který srolujeme do tvaru rohlíku.
  4. Ukládáme je na papírem vyložený plech na pečení, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme kmínem.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů do zlata.

 

Exotická kiwi marmeláda


              

Suroviny:

5 ks kiwi
1 ks banán
1 lžička prášková želatina
220 g kr. cukr
1/2 ks citron - šťáva
 

Postup přípravy receptu

  1. Kiwi očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Stejně nakrájíme banán a vložíme ho do hrnce s kiwi. Přidáme cukr a práškovou želatinu. Vaříme na mírném ohni cca 5 - 10 minut.
  2. Nakonec přidáme šťávu z poloviny citronu a ještě chvíli povaříme. Navrstvíme do sklenic, které pořádně uzavřeme a necháme vychladnout.
  3. Pokud máte rádi kiwi, neváhejte a připravte si chutnou, voňavou, hustou marmeládu.
Produkty
E-mailový zpravodaj

Informace o novinkách a akcích na Váš e-mail.

přípravkyMycí a oplachové přípravky
Přihlášení
kontakt
objednávky po-pá 7:00-17:00h
objednavky Zavináč gastrotheo Tečka cz
+420 491 481 404

Nenašli jste zboží, které hledáte? Napište si o něj.

Kontakt:

Vaše přání:
Aktuality
Rubrika recepty - každý měsíc 3 nové recepty

Rubrika recepty - každý měsíc 3 nové recepty

Kvalitní zařízení, poctivé suroviny a osvědčený recept - to je tajemství každého dobrého jídla.


02.02.2016