Moučníky a dezerty
Nejlepší recepty na dezerty a moučníky
Banánové muffiny
Suroviny:
Postup přípravy receptu
- Máslo spolu s medem zamícháme ve šlehači.
- Přidáme k máslu a medu vejce a mícháme ve šlehači.
- Rozmačkáme si banány a přidáme je k těstu a zamícháme.
- Mouku,kypřící prášek,sodu a skořici promícháme. Troubu na 170C na 20-25 minut.
- Nalejeme do košíčku a formy na muffiny navrch můžeme posypat čokoládou nebo čím chcete..
Bábovka s tvarohem
Suroviny:
Těsto:
Tvarohová náplň:
Postup přípravy receptu
- Nejprve si připravíme tvarohovou náplň smícháním všech surovin.
- Pak připravíme těsto. Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přiléváme olej a mléko a nakonec opatrně vmícháme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
- Do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané formy vrstvíme těsto, na něj polovinu tvarohové náplně, pak zase těsto, zbytek náplně a nakonec zbytek těsta. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme.
Banány v tvarohovo-čokoládové náplni
¨
Suroviny:
110 g tmavé čokolády
200 g tvarohu
2 ks dortových oplatek
60 g másla
2 ks banánů
Postup přípravy receptu
- Nad párou rozpustíme máslo spolu s čokoládou (90 g) a následně tuto hmotu přidáme k tvarohu. Dobře promícháme (můžeme přidat i cukr - podle chuti).
- Připravíme si potravinářskou fólii, kterou roztáhneme na pracovní desku. Navrstvíme tvarohovou nádivku a uložíme banán. Banán zabalíme, fólii pořádně stáhneme a odložíme do chladničky na 20 minut.
* TIP: Pokud nechceme mít tvar rolády, můžeme si připravit jednohubky (kuličky). Banán nakrájíme na kolečka a uložíme ho do těsta. Vytvarujeme kuličky a dáme je do lednice ztuhnout. - Vrch ozdobíme strouhanou čokoládou (20 g) a podáváme. Dobrou chuť!
Jablkový závin pro chlapa
Suroviny:
30 dkg hladké mouky
1 bílý jogurt
25 dkg Hery
strouhanka
jablka
máslo
2 ks vanilkový cukr
skořice
rozinky, ořechy
Postup přípravy receptu
Z mouky, jogurtu a Hery zaděláme těsto, dobře jej propracujeme, rozdělíme na dvě části a dáme odpočinout do chladu. Mezitím si nastrouháme nahrubo jablka, rozpustíme si máslo na potření a poté rozválíme těsto na obdélník-zhruba. Dno těsta pečlivě potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, poklademe nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a dle chuti přidáme rozinky a sekané ořechy. Pak závin zabalíme a znovu pečlivě potřeme máslem. Pečeme cca 30 min, pro chlapy je proto, že ho zvládne úplně každý.
Lahodný čoko-mascarpone dort
Suroviny:
Těsto:
Mascarpone krém:
Čoko-oříškový krém:
Na ozdobení:
Ještě budeme potřebovat:
Postup přípravy receptu
- Těsto:
Mouku, prášek do pečiva, kakaový prášek a pudink spolu smícháme. Rozdělíme na dvě části.
V jiné misce utřeme máslo s moučkovým cukrem, přidáme vejce a dobře promícháme.
Přidáme první polovinu sypké směsi a polovinu mléka, promícháme a pak přidáme druhou polovinu mouky a mléka. Nakonec přidáme jogurt a vše dobře promícháme.
Takto připravené těsto vylijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 28 cm. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 45 minut.
Upečené těsto vyjmeme z formy, necháme vychladnout. Rozkrojíme ho na dvě poloviny. Jednu část těsta uložíme zpět od formy, druhou část těsta odložíme bokem. - Mascarpone krém:
Smetanu ke šlehání smícháme s cukrem a ztužovačem, vyšleháme na tuhou šlehačku. Postupně po malých částech přidáváme mascarpone a promícháme, ne příliš dlouho. - Čoko-oříškový krém:
Smetanu ke šlehání vylijeme do vhodného kastrůlku, přidáme obě nalámané čokolády a dáme nad páru. Metličkou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a hmota začne trochu tuhnout. Odstavíme z plamene a za občasného míchání necháme mírne vychladnout. - První část těsta, kterou máme v dortové formě, pokapeme polovinou mléka, natřeme polovinou mascarpone krému. Na to dáme čokoládový krém a nakonec dáme i druhou polovinu mascarpone krému. Přiložíme druhou částí těsta, kterou pokapeme zbylým mlékem. Dáme na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc. Po vychladnutí odstraníme obruč z formy a celý dort potřeme vyšlehanou šlehačkou a ozdobíme dostatečným množstvím nutelly nebo roztavenou oříškovou čokoládou.
Nodolatelná slaká čokoládová dobrůtka bez pečení
¨
Suroviny:
Postup přípravy receptu
- Připravíme si formu o rozměru 22 x 32 cm a dno vyložíme pečícím papírem.
- Sušenky rozmixujeme kuchyňským mixérem na jemný prášek (pár sušenek jen rukama nalámeme, abychom měli větší kousky).
- Na mírném ohni v hrnci rozpustíme máslo, přidáme kondenzované mléko a kakao. Promícháme a když máme hmotu dobře spojenou, postupně přidáme sušenky a burizony.
- Hmotu navrstvíme na plech, pěkně uhladíme a necháme vychladnout.
- Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme máslo nebo kokosový olej, promícháme a nalijeme na vychladlou sušenkovou hmotu. Ozdobíme čokoládovými kuličkami a necháme v lednici odpočívat minimálně 3 hodiny.