Hlavní chody

Nejlepší recepty na hlavní chody

Květák bez smažení

      

                   
                           

Suroviny:

 

1 ksmenší květák
2/3 šálkustrouhanka
1/2 lžičkyčesnekový prášek (nebo čerstvý prolisovaný česnek)
1 lžičkamletá paprika
2 ksvajíčko
1/2 šálkunastrouhaný sýr
podle chutisůl a pepř
podle potřebyrostlinný olej

 

Postup přípravy receptu

  1. Květák umyjeme, rozdělíme na menší růžičky, které uvaříme v osolené vodě po dobu 4-5 minut. Uvařené růžičky scedíme a ihned opláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  2. Ve větší misce smícháme najemno nastrouhaný sýr, strouhanku, sůl, pepř, česnek, mletou papriku a v druhé misce pořádně rozšleháme vajíčka.
  3. Připravíme si plech, který vyložíme papírem na pečení, jemně ho potřeme rostlinný olejem.
  4. Růžičky květáku nejdříve obalíme ve vajíčku a poté v směsi sýra a strouhanky. Poklademe na papír a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 15-20 minut.

 

Kuřecí salát bez majonézy s medově hořčicovým dresingem

   
                           

Suroviny:

2 kskuřecí řízky
1 konzervakukuřice
1 konzervačervené fazole
2 ksrajčata
1 kscibule
sůl
pepř
koření na kuře
petrželka
zelený pepř
olej

Dresink:

1/3 šálkurostlinný nebo olivový olej
3 lžíceocet
3 lžícehořčice
2 lžícemed
2 stroužkyčesnek
1/2 lžičkytymián

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí řízky omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do misky, přidáme zelený pepř, koření na kuře, sůl a pepř. Důkladně promícháme a vložíme do lednice na 1 hodinu.
  2. Kukuřici a červené fazolky scedíme, necháme okapat a vložíme je do větší misky. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata, cibuli a najemno nasekanou petrželkou.
  3. Dresink:
    Česnek nadrobno nasekáme (můžeme i prolisovat), přidáme med, hořčici a důkladně promícháme. Přidáme olej, tymián, ocet a necháme 30 minut odležet.
  4. Kuřecí prsa osmahneme na pánvi do zlata a necháme vychladnout. Vychladlé přidáme do misky s kukuřicí a fazolemi. Zalijeme připraveným dresinkem a podáváme. Dobrou chuť!

 

 

Kuřecí kuličky ve smetanové omáčce

                     ¨                          
                         

Suroviny:

500 g kuřecí prsa

1 cibule

1 vejce

3 stroužky česneku

200 ml smetany ke šlehání

150 g tvrdého sýru

sůl

pepř

 

Postup přípravy receptu

  1. Z hmoty vytvarujeme malé kuličky (pokud se nám nedaří vytvářet kuličky, přidáme trochu hladké mouky), které ukládáme do zapékací misky.
  2. Dáme je do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 10 - 15 minut.
  3. Zatímco se kuličky pečou, na hrubém struhadle nastrouháme tvrdý sýr. Přidáme ho k smetaně a spojíme. Přidáme prolisovaný česnek a touto smetanovou zálivkou polijeme kuličky. Vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 15-20 minut (závisí na velikosti kuliček).
  4. Podáváme s brambory, rýží nebo těstovinami, případně se zeleninovým salátem. Dobrou chuť!

 

 Cuketové placičky

                    
                                           

Suroviny:

2-3 ks cuketa (1 ks 300g)

1 ks vejce

4 stroužky česneku

100 g hladké mouky

sůl

pepř

rostlinný olej

kopr

DIP:

zakysaná smetana

kopr

 

Postup přípravy receptu

 

  1. Cuketu očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle. Nastrouhanou cuketu necháme chvíli odpočívat v hlubší misce a následně ji mačkáním zbavíme přebytečné vody.
  2. Přidáme prolisovaný česnek, vajíčko a mouku. Pokud máte příliš vodnatou hmotu, přidejte více mouky.
  3. Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný kopr a ihned lžící vrstvíme malé hromádky na rozpálenou pánev s olejem. Smažíme z obou stran do zlata.
  4. Podáváme se zakysanou smetanou, do které jsme přidali nasekaný kopr (nemusí být). Dobrou chuť!

 

 

 Cibulové bombičky s mletým masem a slaninou

                    
                                        

Suroviny:

2 ks velké cibule

1 ks cibule

svazek petrželky

1 lžíce pikantní kečup

1 lžíčka sojové omáčky

1 lžíčka worcester

1/4 šálku strouhanky

100 g slaniny

BBQ omáčka

mleté hovězí maso

nakrájené houby

 

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 220 stupňů nebo připravíme gril. Cibuli očistíme. Vnější část vyjmeme a vnitřek nakrájíme na kostičky.
  2. Maso smícháme s nakrájenou cibulí, petrželkou, houbami, kořením, strouhankou a omáčkami. Okořeníme podle chuti.
  3. Do dvou polovin cibule namačkáme směs.
  4. Cibuli obalíme ve slanině. Zapíchneme párátko, aby slanina držela.
  5. Pečeme asi 40 minut, pak namočíme bombičky do BBQ omáčky nebo jiné omáčky podle chuti a necháme zapéct ještě 5 minut.
  6. Výsledkem bude chutná cibulová bombička s mletým masem a slaninou.

 

 

 Dietní Kuřecí salát s mrkví a hráškem

   
                                        

Suroviny:

250 g kuřecí prsa

100 g hrášek (mražený nebo v konzervě)

100 g vařená mrkev

4 lžíce bílý nízkotučný jogurt

zelená cibulka

sůl

pepř

 

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout a nakrájíme nebo natrháme na nudličky, které v misce smícháme s hráškem a na malé kousky nakrájenou uvařenou mrkví a cibulí.
  2. Osolíme, opepříme podle chuti a nakonec přidáme bílý jogurt. Vše spolu důkladně promícháme a odložíme do lednice na půl hodinu. Všechny chutě se propojí a můžeme papat.
  3. Žít zdravě je v dnešní době velmi trendy, proto si vyzkoušejte připravit tento zdravý a jednoduchý recept.

 

 Kuřecí pekáček (vše v jednom)

      
                                        

Suroviny:

Na maso:

2 ks kuřecí čtvrtky
4 lžíce oleje
2 lžíce oblíbeného koření (Baby gril, grilovací koř.,medvědí gril, Zlaté kuře...)

Na zeleninovou směs:

500 g novým malých brambor
3 ks cibule
3 ks rajčata
3 ks papriky
100 g anglické slaniny
4 stroužk yčesneku
2 lžičky rajčatového protlaku
4 lžíce oleje
svazek čerstvým bylinek (majoránka, oregano, rozmarým, tymián...)
sůl
čerstvě drcený pepř

 

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a osušené maso pokapeme olejem, posypeme kořením, přrmístíme do uzaviratené nádoby a necháme přes noc v lednici. 
  2. Brambory řádně očistíme (neloupeme), rozpůlíme a přendáme do mísy. Přidáme olej, protlak, na plátky pokrájený česnek a na kostičky pokrájenou anglickou slaninu.. Osolíme, opepříme a přidáme část najemno nasekaných bylinek. Řádně promícháme.
  3. Do pekáčku vložíme kuřecí maso a do meziprostoru a klidně i na maso umístíme brambory a nahrubo nakrájenou zeleninu.Pohážeme zbytkem bylinek
  4. Přiklopíme a pečeme v troubě na 200 st. 60 min. Pak sundáme pokličku a dopékáme ještě cca 30 minut.
  5. Během pečení obrácíme pořadí ingrediencí v pekáči, takže maso máme nakonec nahoře, abychom získali krásnou barvičku a křupavou kůrčičku. Podlévání vodou či vývarem není nitné, protože zelenina pustí vody dost.

 

Pečená rýže se šunkou a sýrem   

                                               

Suroviny:

 

4 šálky vařená rýže
100 g strouhaná mozzarella
100 g šunka
1 ks mrkev
2 lžíce nasekaná petrželka
2 ks vejce
1 šálek mléko
150 g smetanový sýr
1 hrnek nastrouhaný parmazán
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Rýži klasicky uvaříme v osolené vodě (já rýži vařím jako těstoviny - do hrnce dám vodu a přivedu ji k varu. Následně osolím, přidám rýži a vařím na nejnižším stupni 15 minut. Následně rýži scedíme přes síto a nechám okapat.)
  2. Ve velké misce smícháme uvařenou rýži, nastrouhanou mozzarellu, nakrájenou šunku, nastrouhanou mrkev, nasekanou petrželku, rozšlehaná vajíčka v mléce, smetanový sýr a polovinu hrnku nastrouhaného parmazánu. Osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a takto připravenou směs navrstvíme do zapékací misky, kterou jsme důkladně vymastili olejem.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 30 minut. Těsně před koncem vrch posypeme zbylým parmezánem a zapečeme do zlata.

 

 

Produkty
E-mailový zpravodaj

Informace o novinkách a akcích na Váš e-mail.

přípravkyMycí a oplachové přípravky
Přihlášení
kontakt
objednávky po-pá 7:00-17:00h
objednavky Zavináč gastrotheo Tečka cz
+420 491 481 404

Nenašli jste zboží, které hledáte? Napište si o něj.

Kontakt:

Vaše přání:
Aktuality
Rubrika recepty - každý měsíc 3 nové recepty

Rubrika recepty - každý měsíc 3 nové recepty

Kvalitní zařízení, poctivé suroviny a osvědčený recept - to je tajemství každého dobrého jídla.


02.02.2016